Gemiçli Hasan Güler Sayfası:
Kakule
Nasıl Kullanılır.
Kakule, son günlerin en çok
konuşulan ve aranan ürünü haline gelmeye başladı. Böyle çok konuşulması
da gerçekten çok güzeldir. Çünkü,
kakule bitkisinin faydalarına siz de şaşıracaksınız.
Birçok faydası ve yararı bulunan bu bitki dünya üzerinde çok az miktarda ve çok
az ülkede yetiştirildiği için aslında birçok kişi tarafından tanınmamakta ve
bilinmemektedir. Günümüzde ise yeni yeni birçok kişi tarafından tanınmaya
başlamıştır.
Kakule Çayı Nasıl Hazırlanır?
Bu şifalı bitkiyi tüketmenin en kolay yollarından biri
de bu enfes bitkinin çayını hazırlamak ve afiyetle içmektir.
Bitkinin çayını hazırlamak için 2 çay kaşığı toz
haline getirilmiş kakule bir fincan kaynatılmış suya konur. Kaynamış suyun içinde 15 dk. daha
demlendirilip süzüldükten sonra içilir.
Kakule Kahvesi Nasıl Hazırlanır?
Bu şifalı bitkinin kahvesi veya çoğu yerde kakuleli
kahve olarak da
geçmekte, Türk Kahvesi gibi Orta Doğu ve Arap ülkelerinde yeri ve önemi
olan bir kahve aromatiğidir. Bu bitkinin kendine has aromatik kokusu kahvede
farklı tatlar arayanlar için alışkanlık yapabilecek bir karışımdır.
Meyvelerinin
kurutulup, ayrılmasıyla elde edilen tohumları, yemeklere, özellikle de
baklagillere ve balığa katılır. Sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahve gibi
sıcak içeceklerde çeşni verici olarak kullanılır. Kakule İsveç ve Finlandiya’da
unlu mamullere de katılır. Hintler nefesleri güzel koksun diye kakule tohumlarını çiğnerler
Bazı doğu
ülkelerinde kakule tohumu kahve tohumuyla beraber toz haline getirilerek
kakuleli kahve yapılır.
İsterseniz kakuleyi bir tatlı kaşığı
kadar çorbalara ekleyebilir, isterseniz de günde 2 kez Sabah akşam aç karnına kakule çayı içebilirsiniz
Fakat hemen etkisini göstermesini
beklemeyin, en az ortalama 30 gün süresince aralıksız devam edilmelidir.
Kakulenin Bilinmeyen 13 Faydası
1. Yeşil kakule her şeyden önce
güçlü bir anti-kanserojendir. Ülkemizde yetişmeyen bu bitkinin, kanserin
yayılmasını önlemeye ve kanserli hücreleri öldürmeye yardımcı
olduğu bilinmektedir. Özellikle de kolon kanserine neden olan
hücrelerin çoğalmasını önler ve vücutta güçlü bir antioksidan
etki yaratır. Bu nedenle kakule bitkisinin kolon kanseri tedavisinde
çok etkili olduğu bilinmektedir.
2. Sindirim sistemini uyarıcı
etkisi vardır.
3. İştah açıcıdır.
4. Hafızayı güçlendirici
özelliği kakule yararları arasındadır. Zihni uyarır ve zinde tutar. Kahve gibi
yan etkileri yoktur. Sınavlardan önce alınması faydalıdır.
5. Ağız kokusunu gidermek için
kullanılabilir. Bir çay kaşığı kakule tohumu çiğnenerek yutulur.
6. Almanya Sağlık Bakanlığı’nın
bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E
Komisyonu kakulenin hazımsızlık için kullanılabileceğini belirtmiştir.
7. Kakule, safra salgısını
arttırır, hazmı kolaylaştırır. Bu nedenle özellikle safra tembelliği ve
şişkinliği olanlar için kilo vermede yardımcıdır. Sindirim sistemini
güçlendirir ve midede ve bağırsakta oluşan gazları giderir. İyi bir gaz
söktürücüdür.
8. Kakule çok güçlü
bir antiseptiktir.
9. Nefes ve solunum sistemine,
astım hastalığına iyi gelir.
10. Ses açıcı özelliği vardır,
ses tellerini güçlendirir.
11. Baharat olarak yemeklerin
tadını artırmak ve kolay sindirilmesi için kullanılır.
12. Güçlü bir idrar
söktürücüdür.
13. Böbreklerin çalışmasını düzenleyicidir.
Yeşil Kakule ile Bal Karışımı
Depresyona İyi Geliyor
Yeşil kakule bal ile birlikte
tüketildiğinde sinir sistemi üzerinde son derece olumlu etkileri söz konusudur.
Depresyon, stres ve sinir zayıflığını hafifleterek, güven düzeyini artırmaya
yardımcı olur.
Kakule Faydaları ve Yararları
Bu şifalı bitki
Türkiye’de yetişmez yurt dışından ithal edilir. Özellikle Hindistan’dan ithal
edilir. Bu sebepten dolayı Türkiye fiyatları pahalıdır. Yüksek bir
fiyata sahip olması sebebi ile Türkiye’de fazla bilinmez ancak çok şifalı
bir bitkidir. Yurtdışında yaşayan kişiler bu bitkiyi daha çok tanır ve
kullanır. Çay ve kahvesi ile meşhur şifalı bir bitki türüdür.
Yıllardan beri
Hindistan’da, Orta Doğu’da ve çeşitli Arap ülkelerinde kullanılan bu leziz
bitkinin sağlık açısından birçok faydası vardır.
Çağımızın hastalığı kanser
için faydalı olan bu şifalı bitki, kanser hücreleriyle savaşarak sağlıklı
hücrelerin sayısının artmasını sağlayarak bir nevi kanseri önlüyor. Özellikle
karaciğerimizde kanser yapıcı maddelerin birikmesini önler, karaciğerimizi de
korur. Bu şekilde kan kanserini yani diğer bir adı ile lösemiyi de
yavaşlatmak mümkündür. Kısacası kanser için büyük bir şifa kaynağı olması da
bitkinin faydaları arasındadır.
Sindirim sistemimizin
rahatlamasını sağlamasının yanında hazmı kolaylaştırır. İdrar ve gaz
söktürmesi de kakule faydaları arasındadır. Aynı
zamanda bağırsak parazitlerini de azaltarak yok eder. Bu şifalı bitki, mide
için de çok faydalıdır. Mide ağrıları, mide ağrıları yüzünden oluşan
migrenlerin tedavisinde kullanılan bu bitki, reflüye de çare olur. Mide
bulantıları için de kullanmanızda büyük fayda vardır.
Bu şifalı bitkinin
faydalarından bir diğeri de ağız kokularını geçirmesidir. Çeşitli
sebeplerle ağzımızda koku oluşması zaman zaman hepimizin derdi olur. Ağzımızın
kötü kokmasından diğer insanları rahatsız etmemizden korkmamız konuşmaktan
çekinmemizi sağlar. Bu şifalı bitki sayesinde ağzımızdaki kötü kokulardan
kurtularak ağzımızın güzel kokmasını sağlayabiliriz. Ağzımızdaki kötü
kokulardan kurtulmak için bu bitkinin kapsüllerinden alarak çiğnememiz yeterlidir.
Bu bitkinin kapsülleri sayesinde ferah bir nefesin tadını çıkarın. Alkol
kullanan kişiler eğer alkol kokusunu yok etmek istiyorlarsa bu bitkiyi
çiğneyebilirler. Günümüzde bu yöntem Amerika ve Avrupa’da bir trend haline
gelmiştir..
Yukarıda yer alan
yazılar,görseller ve videolar bir hastalığın tanısı ve tedavisi için öneri
niteliği taşımamaktadır. Yaşamış olduğunuz sağlık sorunu için öncelikle
doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri ve şifalı bitkilerin
kullanımı için doktorunuzdan tavsiye alınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder